donderdag 19 februari 2009

Dingedong 9

Foar de dúdlikens sil ik dit ding(9) fierder yn't Nederlânsk ôfmeitsje.
Dit kin ek oan de hân fan'e fragen dy't der by steane. Dus .... dêr gean we ...

Een weblog is natuurlijk wel in te zetten, maar moet wel zijn doel dienen, waarmee ik wil zeggen, dat het niet een vrijplaats moet worden van allerlei onzinnigheden waar niemand op zit te wachten. Zo ben ik eens even bij wat wetenschappelijke blogs langs gegaan, die aankondigden ermee te zullen stoppen, vanwege de vele onzinnige discussies, die het gehele blog overspoelden. Intussen zijn er inderdaad al blogs mee opgehouden. Als je als leek je gaat mengen met jouw "belangerijke" meninkje" tussen de mensen met kennis zoals kennis ís en dat is niet het slappe aftreksel, waarin regeringsleiders en beleidsmakers ons graag willen laten geloven dat het is, dan gaat het mooie idee van "sharing" niet meer op.

RSS kan zeker voor de dienstverlening goed werken, maar dan zal ook iedereen, dus de klanten, op de hoogte moeten zijn van het gebruik ervan.

We hebben het nu over Web 2.0 maar de opvolger Web 4.0 is alweer aanstaande, met andere woorden, zoals de kredietcrisis al laat zien en dat is met de stormachtige ontwikkelingen van internet nog moelijker, is het voorspellen hoe iets zich gaat ontwikkelen erg lastig. Zullen mensen wel en op wat voor manier op een blog van de bibliotheek reageren? Het valt niet te voorspellen hoe het zich zal ontwikkelen. Dat is vanzelf geen reden om er niets mee te doen, maar het vraagt wel enig nadenken om datgene te gebruiken, dat ook werkeljk goed is te gebruiken. Een blog is wel een speelsere vorm dan een website, maar je kunt dus moeilijk voorspellen hoe alles zich gaat ontwikkelen. Bovendien is het erg lastig om in de gigantische grootheid van de internetwereld het overzicht te behouden.

Het delen van interesses lijkt mij meer een persoonlijke aangelegenheid en is voor een bibliotheek moeilijk te realiseren lijkt me, omdat niet enkel gangbare meningen de boventoon mogen voeren, aangezien bij bibliotheken het vrije verkeer van informatie hoog in het vaandel staat. Dit laat tevens de zwakte zien van iets als Wikipedia bijvoorbeeld, dat de laatste jaren de naam "Wackopedia" heeft meegekregen, omdat er allerlei lobbygroepjes, actiegroepjes en individuen zonder kennis van zaken, die immer feiten en meningen verhaspelen, actief zijn hun meningen en doelen te verkondigen, waarbij deze website zich in bepaalde gevallen heeft ontwikkeld tot een propagandasite met onjuiste en dubieuze informatie(hoe worden massamedia gebruikt/misbruikt). Het gaat er ons als bibliotheek om, om betrouwbare informatie te verstrekken aan onze klanten en niet "lij wetter".
Dit alles laat onverlet dat we als bibliotheek zeker ons voordeel met al deze nieuwe ontwikkelingen kunnen doen.

Even over de betrouwbaarheid van informatie en dus ook die van ingestelde feeds wat nieuws betreft, het laatste nieuws kan dus dubieus van aard zijn. Bekijk deze uitzending VARA's De leugen regeert maar eens. Wie weet wat nieuws is?



Tot nu toe vermaak ik me wel met deze cursus 23 dingen en "wat" inzicht in de internetwereld is nooit weg, ook al besef ik dat het zeer lastig is om goed zicht te krijgen op de totale complexiteit van het internet.

Laatst was ik te gast bij de afdeling computers van Deloitte in Amsterdam alwaar wij in het zeer zwaar beveiligde gebouw, omdat hier vertrouwelijke informatie van overheden en bedrijven op z'n minst 5 tot 12 jaar bewaard moet worden, werden rondgeleid door dhr. E. Ubels, hoofd van de afdeling computers.
Deloitte heeft over de hele wereld 140.000 werknemers en zij bezitten onder aanvoering van de heer Ubels(voorheen ingenieur bij Philips) één van de meest geavanceerde en beveiligde netwerken van de wereld. Dhr. Ubels heeft voorheen ook regelmatig persoonlijk met dhr. B. Gates(inmiddels afgezwaaid) van Microsoft om de tafel gezeten over nieuwe innovaties betreffende netwerkoplossingen en apparatuur.

Toen wij waren doorgedrongen in de derde laag der beveiliging, kwamen we in een ruimte, waar de gehele dag 15 computerexperts in de weer waren met het in de gaten houden van alle beveiligingen van het netwerk. Zo was er o.a. een overzicht van het op dat moment aantal actieve hackers over de hele wereld. Wat dacht u? ... nee geen idee .... 300.000.000. Dus zo hevig is het aantal aanvallen op computersystemen over de hele wereld per dag. Gemiddeld 300.000.000.

3 opmerkingen:

  1. Het is goed om te bedenken dat we alweer hopeloos achterlopen zodra we deze cursus achter de rug hebben. De ontwikkelingen zijn niet bij te sloffen. Bovendien is het niet allemaal roze(n?)geur en maneschijn in 23dingenland. Je hebt inderdaad mensen die de boel verzieken in blogs en fora, of allerlei onjuistheden verspreiden die een eigen leven gaan leiden. Plus de oplichters, de hackers, de privacyschenders en noem maar op.
    Dat alles neemt niet weg dat we een aantal dingen kunnen toepassen in het werk en thuis, maar kritiekloos achter elke hype aanlopen is nooit goed. Het moet wel iets toevoegen.

    Grappig dat je zo'n uitzending van de Vara in een blog kunt plakken!
    (Dat ze jou zomaar in een zwaar beveiligde computeromgeving laten rondlopen.. )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er ligt idd een schone taak voor ons als informatieverstrekkers om de betrouwbaarheid te beoordelen en te waarborgen! Een leven zonder internet en "de 23 dingen" is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Mooi dat je je vermaakt met deze 23dingen cursus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Jan,
    Do hast nochal wat #dingen te dwaan? Wy binne al by ding 19, nije wike komt ding #20 derop.
    Wat is der oan'e hân?

    BeantwoordenVerwijderen