Alle achtergrondinformatie doorgespit en veel van die social networksites bekeken.
En toen kwam gisteravond mijn nichtje met een vriendinnetje logeren, beide ongeveer 11 jaar oud en met de dames ben ik toen achter de computer aan het "Hyvesen" geslagen. Het is niet veel anders dan hetgeen op alle andere sites gebeurd, met dit verschil dat men wel kan merken, men hier met over het algemeen jongere gebruikers (niet vanwege mijn nichtje) van doen te heeft. Veel gras is mij al voor de voeten weggemaaid door de heer Coers zelf in "Sociale netwerken en wat er in te doen is".
De vragen die in dit stuk worden opgeworpen, blijven vragen, daar het internet en alles wat daarop gebeurd, een zodanige dynamiek heeft, dat het heel moeilijk valt te voorspellen wat er "morgen" weer gaat gebeuren. Het leidt een soort van eigen leven, waarin zaken, kijk naar de Secon life hype, heel snel komen en ook net zo snel kunnen gaan. In dit dynamische en levende proces is het lastig jezelf een plaats toe de dichten. Zolang mensen de sociale netwerken vooral persoonlijk gebruiken blijft die dynamiek overeind. Op ZB-digitaal bijvoorbeld wordt er heel wat afgepraat, met niet altijd zulke gefundeerde meningen, waarbij me opviel dat ik me na het lezen van een tritsje berichten, me steeds meer ging ergeren aan de soms aan leugens grenzende waanwijsheden, die er maar te pas en te onpas worden gedebiteerd.
Ook grappig is dat onze trendwatchers niet alle helderzienden zijn, getuige deze
link
die heel mooi laat zien, dat er geen kredietcrisis was voorzien.
Het geldt op deze sociale netweken net zoals op alle andere sites (Wackopedia indachtig) dat men vaak maar al te graag iets wil beweren, zonder daarvoor betrouwbare bronnen te gebruiken. Een gedegen kennis van de zaken is dus iets anders dan een meining.
In dat verband zou de bibliotheek, als zij al in een sociaal netwerk zouden deelnemen, vooral het leveren van betrouwbare informatie als speerpunt naar voren kunnen schuiven.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dag Magic Sam, ik ben benieuwd op welke 'aan leugens grenzende waanwijsheden' je precies doelt. Kun je er een paar voorbeelden van geven?
BeantwoordenVerwijderenJe moet inderdaad een onderscheid maken tussen meningen (die ik op ZB Digitaal maar al te vaak ventileer) maar dat ik bijna-leugens zomaar plaats is toch een ander verhaal.
Door geen voorbeelden of bronnen te noemen doe je in feite precies datgene waar je mij van verdenkt :-)
Hoi Jan
BeantwoordenVerwijderenNeffens my bisto dwaande mei in geweldige einspurt. Asto yn dit tempo trochgiest dan rêdst it ek noch foar tongersdei, dan soe ik hiel moai fine! Dus set 'm op.
En hjir boppe: dit kin noch in hiele diskusje wurde al mei al, hoe is dizze persoan oan dyn blogadres kommen freegje ik my ôf, dat moatte je al witte oars komme je d'r net. Of hast in reaksje op sines skreaun? Ik hear graach hoe as it ôfrint!
He Jan, de kop d'r foor, it giet noch mar om 4 dingen en dat binne de dreechsten net.
groetnis
Nynke
Jan, wat in dingen ynienen fan'Magic Sam'.
BeantwoordenVerwijderenIk lêzde de reaksje hjirboppe fannemiddei ek en frege my dat ek al ôf, krekt as Nynke. Miskien kinst toch better yn it Frysk bloggen bliuwe.
Súskes mei de lêsten
@ Nynke en Grieteke: weblogs zijn openbaar, tenzij je het anders instelt.
BeantwoordenVerwijderenHet bericht bevatte een uitgaande link naar ZB Digitaal bovendien. Dat moatte je dus niet per se witte :-)
"De aan leugens grenzende" ... houdt volgens mij in dat dat nog geen leugens zijn en het terrein der perceptie is immer een hellend vlak. Waar het mij voornamelijk om te doen is, is het feit dat meningen geen feiten zijn (een stukje van Vincent Icke indachtig) en dat het daarom ook geen verwondering hoeft te wekken dat de "zekere" manier waarop mensen alles zomaar poneren ook vraagt om een gedegen onderbouwing, gesraafd met feiten ( Wat weet u nu al van Web 4.0 bijvoorbeeld). Deze "zekere" manier van converseren wekte bij mij enige wrevel (juiste perceptie gevraagd hier) en vandaar mijn reactie.In dit geval is dit ook een mening en aldus géén feit. In dit leven is niet veel te voorspellen en een mooi voorbeeld daarvan is de recente kredietcris, die velen van ons in zijn greep heeft. Dus wie heeft de wereld van morgen in zijn hand(palm)?
BeantwoordenVerwijderenIk heb alle lof voor uw inspanningen en initiatieven in bibliotheekland en heb niets tegen u persoonlijk, noch tegen de mensen die ZB Digitaal regelmatig frequenteren om zich daar met raad zeer betrokken te betuigen. Verder op mijn blog heb ik zelfs uw site geprezen en zelfs met u geheuld waar het uw voorliefde voor WorldCat betreft, alleen zult u dat niet hebben meegekregen, daar het in onze tweede rijkstaal is gesteld. Of bent u inmiddels het lezen van de Friese taal in oude (dat is van voor 1975) spelling machtig?
Beste heer Mijnsbergen, al zou uw slagschaduw tot aan de horizon reiken, dan nog zou ik daar niet in staan, waar het internetzaken, Web 2.0, en Biliotheek 2.0 betreft, maar dat neemt niet weg dat lezen van stukjes (excuses voor het hier en daar ontbreken van woorden, die het verband eruithalen) vnl. gaat over wat er staat (niet Waterstaat in dit geval). Allee (een term uit de hier te lande beoefende edele kaatssport, bij u net over de grens jeu de pelote geheten)laat u niet verleiden tot de zeephellingen van "Zeskamp" en het kan vóórkomen dat wanneer u uw wieken weid(s) spreidt, dat u er eens in zal worden geraakt.
Ook het mooie gezicht van de schoonheid internet vertoont hier en daar generatiekloofjes.
Met deemoedige groet,
Magic Sam
p.s.: Overigens weet u wie Magic Sam was?
Met aanradertje: All your love. (Omdat dit een post scriptum is geen links dit keer).
Overigens perongeluk anoniem aangeklikt,
BeantwoordenVerwijderenReactie is van Magic Sam in de voorlaatste reactie gericht aan Mijnsbergen
Beste Magic Sam,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de heldere en mooi geschreven toelichting.
Ik denk dat ik het niet kon laten te reageren, juist vanwege die zeephelling. Daar waag ik me namelijk liever niet inderdaad. In het Zeeuws zeggen we: 'ik doe maar een dodde'. Zo is het ooit begonnen en wat mij betreft blijft dat ook de insteek. Ik heb de wijsheid niet in pacht en kan al helemaal niet in de toekomst kijken, hoe graag ik dat soms ook zou willen.
Dat van die wieken besef ik ook. Juist daarom streef ik er altijd naar geen 'waarheden' te verkondigen maar alleen op te schrijven hoe ik dingen zelf zie of ervaar. Soms weliswaar aangevuld met bepaalde verwachtingen, maar daar ontkom je ook niet altijd aan denk ik. Je probeert toch ook een beetje kaf van koren te scheiden. Dat je daarbij de plank ook wel eens misslaat is onvermijdelijk.
Hoe het ook zij, ik waardeer het zeer dat u de moeite heeft genomen alsnog te reageren. Het is toch een interessante dialoog, met iemand die je verder niet kent.
Eerdere berichten hadden mijn inderdaad nog niet bereikt maar nu ik vanochtend de andere reacties las constateerde ik dat het best meevalt om het geschreven Friese woord te ontcijferen.
Magic Sam is mij niet bekend. Is het de bluesmuzikant die in eerste zoekresultaten van Google opduikt?
In dit geval durf ik natuurlijk geen enkele bron te vertrouwen, omdat het net zo makkelijk iemand anders kan zijn :-)
Hartelijke groet,
Edwin
Geachte Edwin Mijnsbergen,
BeantwoordenVerwijderenAch .. ja ... dat is nu wel weer een aardigheid, om zo midden in een doorsnee week zomaar een samenspraak te hebben met een volslagen onbekende. Hoe was het ook weer in die televisiereclame? .... Eh ... ja! ..... "dat breekt zo lekker de week". Maar bij welke reclame déze slogan nu weer hoort?
Zo zie je maar weer hoe het weer ineens kan omslaan en de reclameboodschappen weken kunnen breken.
Overigens Magic Sam was inderdaad een op jonge leeftijd in 1969 overleden bluesmuzikant.
Het liedje All your love staat wel op YouTube en u moet maar zien of het u kan behagen.
Voor mij als musicus is deze Sam een grootheid, maar goed dat zegt niet alles.
Nog dank voor uw reactie en het ga u goed ..
Magic Sam
http://www.youtube.com/watch?v=7S5DGqCfk8o